Ga naar de inhoud

Informatie schapenvachten

Kom alles te weten over schapenvachten

Laten voelen kunnen we niet, het gevoel overbrengen wel. Door middel van filmpjes, verhalen en foto’s proberen we dit gevoel over te brengen. Maar ons advies blijft om langs te komen, want geen enkele vacht voelt hetzelfde! 

Schapenvachten

Waar staan wij voor

Er zijn wel 900 verschillende soorten schapenrassen en ieder jaar komen hier weer rassen bij door het mixen van rassen, dus hebben we het een beetje in kleur en soms in soort ondergebracht. Deze kan je hierboven in de balk vinden bij “kleuren”

Toen we begonnen met de schapenvachten verkoop hadden we eerst leveranciers in Nederland. Daar reden we het hele land voor door, maar geen enkele had wat we het allerliefste wilde. Zo groot en natuurlijk mogelijk. Uiteindelijk hebben we de perfecte vachten gevonden bij de looierij zelf. Tegenwoordig hebben we er meerdere met ieder hun eigen specialiteit. Deze zijn gevestigd in Duitsland en Polen, want in Nederland zitten al lang geen leerlooierijen meer omdat het niet het schoonste werk is om te doen en Nederlanders houden nou eenmaal niet van vies werk.

De ene hand wast de ander, want wij zorgen dat onze looier ruwe vachten krijgt uit Nederland en andere adressen van ons in het buitenland waardoor wij de mooiste vachten weer terug krijgen. Een mooie samenwerking waar we zuinig op zijn. 

Wij verkopen gelooide schapenvachten. Dat wil zeggen wol dat aan het leer (de huid) vast zit. Het is net als leren schoenen, alleen dan zonder het haar. Een gevilte vacht is gemaakt van wol dat van het schaap is geschoren en wordt aan elkaar gemaakt door een techniek dat vilten heet.

Onze vachten zijn ecologisch gelooid, met o.a. water zout en aluin. Dit proces is niet zomaar gedaan, er gaat veel tijd en energie in zitten om een vacht mooie en soepel te krijgen. Zo wordt deze gewassen en door verschillende machines gehaald om het te ontdoen van allerlei resten van het schaap. Dan laten ze het langzaam drogen en rekken het leer regelmatig op om het soepel te houden. Onze looier kiest ervoor om de vachten 3x door de kammachine te halen waardoor deze een natuurlijke uitstraling heeft. Ook hebben wij schapenvachten die niet extra zijn behandeld met geuren. Dit is ook een bewuste keuze omdat alle extra bewerkingen de lanoline afbreekt. De lanoline beschermt de vacht tegen vuil en heeft helende werkingen. De schapenvachten ruiken naar schaap. Ruikt een schapenvacht extreem chemisch of naar zeep, moet je je afvragen of deze wel op een gezonde manier gelooid is of is geverfd. Kinderen en dieren hebben sterk de voorkeur voor een natuurlijk geoliede vacht en dat is niet voor niets. Deze geur is binnen enkele weken verdwenen. Echter, hang je de vacht buiten te luchten, komt het schaap weer terug en zal deze weer wat sterker ruiken. Denk dus niet als je het niet lekker vind ruiken, ik hang hem even buiten, want dat werkt averechts. Ze ruiken echt niet extreem zoals je ze wel eens in het buitenland tegenkomt. 

Het is een restproduct uit de vleesindustrie. Er worden dus geen schapen voor gedood. Onze leerlooiers nemen alleen ruwe vachten af bij schapenboeren die respect voor het dier hoog in het vaandel hebben.

Reiniging

Onderhoud schapenvacht

Een schapenvacht gaat door gebruik op den duur vervilten. De haren gaan dan klitten en de vacht zal platter en minder veerkrachtig worden. Om te zorgen dat het comfortabel blijft zitten zal je regelmatig de vacht moeten kammen. Dit kan met een viltborstel (link)

het kammen van een vacht kan best een klus zijn, hoe dikker en groter de vacht hoe intensiever. ook zal je merken dat er vaak veel haar vrijkomt. Hier hoef je je geen zorgen over te maken. Een vacht kan vaak geborsteld worden zonder dat er kale plekken onstaan. Maar kam het als het nodig is en niet iedere week. Zelf kan ik 1x in de maand/twee maanden maanden bij intensief gebruik. Maar ook dit kan bij iedere vacht ander zijn. Doe wat jij fijn en mooi vind.

Na het borstelen zal de vacht er helemaal fluffy uitzien en weer lekker zitten. 

Schoonmaken schapenvacht

Een gelooide schapenvacht doe je niet in de wasmachine!! (er is een uitzondering van de medicinale vachten die door een speciale bewerking een aantal keer gewassen kan worden, maar nog raden wij dit af).

Een schapenvacht heeft een natuurlijke vetlaag, lanoline genaamd, die ervoor zorgt dat het geen vuil opneemt. Ook de geuren van bijvoorbeeld een hond (en sommige kunnen stinken, of zelfs een heel huis ernaar) neemt een vacht niet op. Normaal gaat een hondenmand of kleed stinken waardoor je het vaak moet wassen, bij een schapenvacht is dat dus net nodig!!

Maar hoe met je dan je vacht schoonmaken? We gaan een stukje terug in de tijd. weet je misschien nog dat omdat zodra het ging sneeuwen de vloerkleden en lakens buiten in de sneeuw legde? De meeste mensen zijn het vergeten, maar dit is het beste schoonmaakmiddel dat er is! Neem even de tijd en geef je schaapje wat aandacht en deze is weer als nieuwe tijdens dit reinigings ritueel.

Bij een goede laag sneeuw klop je eerst de vacht uit met de mattenklopper (link) en legt deze daarna met de wolkant in de sneeuw. een beetje aandrukken en zelf wacht ik dan altijd een paar uur tot ik de vachten weer ontdoe van de sneeuw die in de vacht blijft plakken. Je zal zien dat de witte vachten soms wat grauwer zijn geworden. dit komt doordat het zand en vuil naar de punten is gezakt. laat in dat geval drogen en herhaal het ritueel de volgende dag nog een keer. Zijn de vachten weer droog, kam ze dan goed met de viltborstel en ze zien er weer stralend uit. Heb je een krulvacht, leg deze dan normaal na het kammen in de sneeuw waardoor de krullen er weer mooi in zitten.

Zorg ervoor dat de leerkant niet nat wordt!! een beetje vochtig is niet erg, maar is het doorwerkt, heb je kans op verharden van het leer en uiteindelijk scheuren. 

Mocht het gebeuren dat je vacht toch nat is geworden of je hebt toch sterk de behoefte deze te wassen, doe het dan zo natuurlijk mogelijk. Gebruik groene zeep, lage temperatuur van het water en art de vacht langzaam drogen. niet op de kachel of in de zon en ook niet in een koude schuur, maar in een warm huis waar je de vacht om de paar uur moet oprekken (voorzichtig en gelijkmatig) om verharding en krimping te voorkomen.

Ongelukjes

Vaak krijgen we de vraag wat te doen bij ongelukjes.

Een baby spuugt natuurlijk veel de eerste periode. Wij raden dan ook aan om een hydrofile luier bij het hoofdje te leggen. 

Andere ongelukjes zoals ontlasting is een kwestie van schoon deppen/ uitschudden en laten drogen aan de lucht. (niet wrijven!) borstelen en weer gebruiken. Je zal merken dat je een kring in het leer kan krijgen als het helemaal door is gelekt, maar dat de haren het vuil en de geur niet opnemen. 

Het idee is dat het niet hygiënisch is, maar de werkelijkheid is anders. Wij zijn in deze tijd en in dit land zo schoon opgevoed dat we dit soms wat te ver doorvoeren met alle gevolgen van dien.

Honden en katten maken ook wel eens een vergissing door wat te laten lopen of te spugen op de vacht. Daar geldt hetzelfde voor, uitschudden, drogen, kammen en weer gebruiken. En steek na een week je neus er maar eens in (lijkt ook weer zo vies) maar je zal ruiken dat je er niets meer van ruikt. Urine van een kat is een ander verhaal. ben je er op tijd bij, is het geen probleem, maar is het er al ingetrokken, is het lastig om de geur er weer uit te krijgen. Wat je ook altijd kan extra proberen is de vacht in te sprayen met een oplossing van water en azijn, hier een laag backingsoda overheen te strooien, 24 uur laten intrekken en met de stofzuiger te verwijderen. Dit zal de geur absorberen. 

Mocht je nog niet overtuigd zijn van het bovenstaande, hebben wij nog Zeepnood (link) de wasmachine in een flesje die een geur neutraliseert. Dit kan je ook gebruiken als je de schapenvacht van zichzelf sterk vind ruiken. Of bij iets dat je wel wil reinigen, maar niet in de wasmachine kan doen.

Werking

Volwassenen/ouderen

Een schapenvacht is een bijzonder product. Zo is het niet alleen erg comfortabel, maar heeft ook een bijzonder goed effect bij mensen met reuma en artrose. Doordat een schapenvacht meteen de lichaamswarmte aanneemt en een dempende werking heeft wordt het als zeer prettig en pijn verlichtende ervaren. Ook stimuleert het de doorbloeding van het lichaam.

Vroeger was het ook heel normaal om de drukpunten te verlichten met een schapenvacht in bed of (rol)stoel. Dit voorkomt doorliggen/zitten en heeft zelfs op (open) wonden helende werking. Een mooi voorbeeld is wandelwol wat blaren voorkomt en zelfs geneest als je al blaren hebt. Er is een omslagpunt geweest in de zorg waar ze de schapenvachten hebben vervangen dor synthetische vachten, omdat ze dat makkelijker konden wassen. Je kan al raden wat dit met loorligplekken ging doen. Dat werd natuurlijk erger omdat onnatuurlijk materiaal een averechts effect heeft, het gaat zweten en zorgt er juist voor dat er infecties komen. Helaas zijn de vachten toen vrijwel verbannen uit de zorg. Gelukkig zijn er toch steeds meer mensen die het nut van een vacht inzien en deze zelf aanschaffen voor bijvoorbeeld een ouder in het verzorgingshuis.

Wij hebben een grote groep in ons klanten bestand die zweren bij een schapenvacht in bed. Dit niet alleen door de aangename temperatuur en temperatuurregeling (verkoelend bij warm en verwarmend bij koud weer) maar ook weer door de drukverdeling, wat erg fijn kan zijn bij gevoelige drukpunten van het lichaam. Denk aan rug, schouder of heupklachten. 

Zelf ben ik een mooi voorbeeld bij slechte doorbloeding in mijn benen,  waardoor ik altijd koude benen en voeten heb. Een elektrische deken werkt bij mij minder goed dan een schapenvacht. Mijn lichaam komt veel sneller op temperatuur en ik ga niet zweten. (Heel fijn dat het vochtregulerend is want ook de overgang kan een vacht doorstaan) Je kan een schapenvacht gewoon zonder laken of hoes in het bed leggen. De lanoline zorgt dat het geen vuil opneemt. Heb je een ouder die incontinent is, maak dan gebruik van een medicinale (link) schapenvacht. Deze heeft een bewerking gehad waardoor deze enkele keren gewassen kan worden. Hier ben ik alsnog niet echt een voorstander van omdat het meestal niet nodig is. Maar mocht er dagelijks urine op komen, gaat het uiteindelijk wel stinken. Wassen kan, maar doe het als het echt niet anders kan en lees de rubriek “Ongelukjes” goed door. 

 

Baby’s/kinderen 

Kinderen zijn zoveel puurder dan wij en laten zich daarom ook niet vertellen wat ze wel of niet fijn moeten vinden. Zo verkochten wij in het verleden chemisch gelooide vachten. Deze zijn ook mooi en niets mis mee, maar onze kinderen hadden altijd sterk de voorkeur voor de ecologisch gelooide vachten. (Deze worden gelooid op natuurlijke wijze met o.a. water zout en aluin zonder de toepassing van chemische producten). Het voordeel van de natuurlijk gelooide vachten is dat ze veel langer mooi blijven door de lanoline (vetlaag) die erin zit. Bestand tegen ongelukjes en hebben helende werking op mens en dier. 

De keuze van onze kinderen maakte dat wij volledig zijn overgestapt. De investering is wat hoger, maar dat vinden wij het zeker waard! Ruikt een schapenvacht extreem naar parfum? Dan moet je je afvragen wat ze proberen te maskeren. Onze vachten ruiken naar schaap. Die geur zal binnen enkele weken verdwijnen door gebruik, maar het kan zo zijn dat in de eerste weken de kinderen/baby’s ook naar een klein schaapje ruiken.

Krijg je een baby’tje, dan is een schapenvacht een mooie aanschaf. Ze worden er rustig, geeft ze geborgenheid door de geur en doordat het meteen de lichaamstemperatuur aanneemt. De temperatuur van een baby is al die tijd geregeld door je moeder en ineens moeten ze het zelf doen. Een enorme overgang is dit waardoor ze vaak huilen. Je kan dit ondersteunen door ze op een schapenvacht te laten slapen. Gebruikt hiervoor de kort geschoren of medicinale schapenvachten (te herkennen aan de geleide kleur) en leg in de beginperiode een hydrofiele luier bij het hoofd zodat je vacht niet steeds nat is als ze vaak spuwen. Een spuitje erop? Laat het drogen en borstel het er weer uit. Zo simpel is het! Voor verdere onderhoudstips, kijk bij de rubriek “Reiniging” (link)

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat kinderen die vanaf de geboorte op een schapenvacht slapen minder kans op bijvoorbeeld astma en andere allergieën ontwikkelen. De cijfers daarvan zijn echt enorm hoog! Ook bij huidaandoeningen zoals eczeem is een schapenvacht erg fijn. Het heeft een helende werking door de natuurlijke lanoline laag.

Dieren

Dieren laten zich niet vertellen wat ze wel of niet fijn moeten vinden. Zo verkochten wij in het verleden chemisch gelooide vachten. Deze zijn ook mooi en niets mis mee, maar onze dieren hadden altijd sterk de voorkeur voor de ecologisch gelooide vachten. (Deze worden gelooid op natuurlijke wijze met o.a. water zout en aluin zonder de toepassing van chemische producten). Het voordeel van de natuurlijk gelooide vachten is dat ze veel langer mooi blijven door de lanoline (vetlaag) die erin zit. Bestand tegen ongelukjes en hebben helende werking op mens en dier. 

De keuze van onze dieren en kinderen maakte dat wij volledig zijn overgestapt. De investering is wat hoger, maar dat vinden wij het zeker waard! Ruikt een schapenvacht extreem naar parfum? Dan moet je je afvragen wat ze proberen te maskeren. Onze vachten ruiken naar schaap. Die geur zal binnen enkele weken verdwijnen door gebruik, maar het kan zo zijn dat in de eerste weken de dieren ook naar een klein schaapje ruiken.

Krijg je een puppy of kitten, dan is een schapenvacht een mooie aanschaf. Ze worden er rustig, geeft ze geborgenheid door de geur en doordat het meteen de lichaamstemperatuur aanneemt. De geborgenheid van je moeder en je broertjes en zusjes ben je kwijt. Een enorme overgang is dit waardoor ze vaak zielig zijn en in de nachten de hele boel bij elkaar kunnen janken. Je kan dit ondersteunen door ze op een schapenvacht te laten slapen. Het mooie van een schapenvacht is dat ze de geur van een hond niet aannemen. Het gaat dus niet naar hond stinken en je hoef het niet iedere week te wassen net als een mand of kussen waar ze normaal op liggen. De meeste weten dat dit (helemaal bij nat weer) enorm kan gaan stinken. Zelfs zo erg dat je hele huis ernaar ruikt. 

Voor onderhoudstips, kijk bij de rubrieken onderhoud, schoonmaken en ongelukjes

Daarnaast heeft een schapenvacht ook andere voordelen. Denk net als bij de mens aan reuma, artrose en doorliggen bij oudere honden. Vaak hebben ze op oudere leeftijd last bij opstaan door versleten heupen. Dit kan je voor een groot deel wegnemen door ze een vacht te geven. Wij en onze klanten hebben hele goede ervaringen daarmee!! Het heeft een helende werking door de natuurlijke lanoline laag. Zo verdwenen de open p[lekken bij onze oude hond als sneeuw voor de zon en groeide het haar er zelfs na twee weken al weer op. Daarvoor zijn we zeker twee jaar aan het leren geweest met zalfjes van de dierenarts wat geen effect had. 

Wil je een schapenvacht voor in je camper?

Maak dan een afspraak om te komen passen. We nemen de tijd om de juiste vacht uit te zoeken, geven uitleg over het onderhoud, tips en advies. Hier zijn we een uur mee bezig, dus hou daar rekening mee