Ga naar de inhoud

Schapenvachten

Kleur - Orang-Oetan

Deze bijzondere schapenvachten zijn ontstaan door jarenlange combinaties te maken tussen o.a. de IJslandse schapenrassen. Ze zijn uitzonderlijk mooi en hebben een oranje warme goed over zich. In sommige ontdek je de langharige IJslandse vachten structuur nog.

Ik gebruik deze vachten vaak als voorbeeld om te laten zien dat ook al komen de schapen uit dezelfde kudde, hebben dezelfde genen, ze nog zo enorm kunnen verschillen dat het hele andere rassen soms lijken. De ene is veel grover van structuur, heeft dikkere of veel meer haren of is totaal anders van kleur dan de ander.

Vooral in het zonlicht hebben ze een prachtige oranje kleur. Wij zijn fan

Onze vachten zijn ecologisch gelooid, met o.a. water zout en aluin. Dit proces is niet zomaar gedaan, er gaat veel tijd en energie in zitten om een vacht mooie en soepel te krijgen. Onze looier kiest ervoor om de vachten 3x door de kammachine te halen waardoor deze een natuurlijke uitstraling heeft. Ook hebben wij schapenvachten die niet extra zijn behandeld met zeepgeuren. Dit is ook een bewuste keuze omdat alle extra bewerkingen de lanoline afbreekt. Waarom wij lanoline zo belangrijk vinden kan je lezen in de rubriek werking bij informatie schapenvachten. De schapenvachten ruiken naar schaap. Ruikt een schapenvacht extreem chemisch of naar zeep, moet je je afvragen of deze wel op een gezonde manier gelooid is of is geverfd. Kinderen en dieren hebben sterk de voorkeur voor een natuurlijk geoliede vacht en dat is niet voor niets. Deze geur is binnen enkele weken verdwenen. Echter, hang je de vacht buiten te luchten, komt het schaap weer terug en zal deze weer wat sterker ruiken. Denk dus niet als je het niet lekker vind ruiken, ik hang hem even buiten, want dat werkt averechts. Ze ruiken echt niet extreem zoals je ze wel eens in het buitenland tegenkomt, maar vind je het toch vervelend, kan je altijd Zeepnood gebruiken.

Het is een restproduct uit de vleesindustrie. Er worden dus geen schapen voor gedood. Onze leerlooiers nemen alleen ruwe vachten af bij schapenboeren die respect voor het dier hoog in het vaandel hebben.