Ga naar de inhoud

Schapenvachten

Schoonmaken

Een gelooide schapenvacht doe je niet in de wasmachine!! (er is een uitzondering van de medicinale vachten die door een speciale bewerking een aantal keer gewassen kan worden, maar nog raden wij dit af).

Een schapenvacht heeft een natuurlijke vetlaag, lanoline genaamd, die ervoor zorgt dat het geen vuil opneemt. Ook de geuren van bijvoorbeeld een hond (en sommige kunnen stinken, of zelfs een heel huis ernaar) neemt een vacht niet op. Normaal gaat een hondenmand of kleed stinken waardoor je het vaak moet wassen, bij een schapenvacht is dat dus net nodig!!

Maar hoe met je dan je vacht schoonmaken? We gaan een stukje terug in de tijd. weet je misschien nog dat omdat zodra het ging sneeuwen de vloerkleden en lakens buiten in de sneeuw legde? De meeste mensen zijn het vergeten, maar dit is het beste schoonmaakmiddel dat er is! Neem even de tijd en geef je schaapje wat aandacht en deze is weer als nieuwe tijdens dit reinigings ritueel.

Bij een goede laag sneeuw klop je eerst de vacht uit met de mattenklopper (link) en legt deze daarna met de wolkant in de sneeuw. een beetje aandrukken en zelf wacht ik dan altijd een paar uur tot ik de vachten weer ontdoe van de sneeuw die in de vacht blijft plakken. Je zal zien dat de witte vachten soms wat grauwer zijn geworden. dit komt doordat het zand en vuil naar de punten is gezakt. laat in dat geval drogen en herhaal het ritueel de volgende dag nog een keer. Zijn de vachten weer droog, kam ze dan goed met de viltborstel en ze zien er weer stralend uit. Heb je een krulvacht, leg deze dan normaal na het kammen in de sneeuw waardoor de krullen er weer mooi in zitten.

Zorg ervoor dat de leerkant niet nat wordt!! een beetje vochtig is niet erg, maar is het doorwerkt, heb je kans op verharden van het leer en uiteindelijk scheuren. 

Mocht het gebeuren dat je vacht toch nat is geworden of je hebt toch sterk de behoefte deze te wassen, doe het dan zo natuurlijk mogelijk. Gebruik groene zeep, lage temperatuur van het water en art de vacht langzaam drogen. niet op de kachel of in de zon en ook niet in een koude schuur, maar in een warm huis waar je de vacht om de paar uur moet oprekken (voorzichtig en gelijkmatig) om verharding en krimping te voorkomen.

Bijbehorend product

Wil je een schapenvacht voor in je camper?

Maak dan een afspraak om te komen passen. We nemen de tijd om de juiste vacht uit te zoeken, geven uitleg over het onderhoud, tips en advies. Hier zijn we een uur mee bezig, dus hou daar rekening mee