Ga naar de inhoud

Schapenvachten

Volwassenen/ouderen

Een schapenvacht is een bijzonder product. Zo is het niet alleen erg comfortabel, maar heeft ook een bijzonder goed effect bij mensen met reuma en artrose. Doordat een schapenvacht meteen de lichaamswarmte aanneemt en een dempende werking heeft wordt het als zeer prettig en pijn verlichtende ervaren. Ook stimuleert het de doorbloeding van het lichaam. 

Vroeger was het ook heel normaal om de drukpunten te verlichten met een schapenvacht in bed of (rol)stoel. Dit voorkomt doorliggen/zitten en heeft zelfs op (open) wonden helende werking. Een mooi voorbeeld is wandelwol wat blaren voorkomt en zelfs geneest als je al blaren hebt. Er is een omslagpunt geweest in de zorg waar ze de schapenvachten hebben vervangen dor synthetische vachten, omdat ze dat makkelijker konden wassen. Je kan al raden wat dit met loorligplekken ging doen. Dat werd natuurlijk erger omdat onnatuurlijk materiaal een averechts effect heeft, het gaat zweten en zorgt er juist voor dat er infecties komen. Helaas zijn de vachten toen vrijwel verbannen uit de zorg. Gelukkig zijn er toch steeds meer mensen die het nut van een vacht inzien en deze zelf aanschaffen voor bijvoorbeeld een ouder in het verzorgingshuis.

Wij hebben een grote groep in ons klanten bestand die zweren bij een schapenvacht in bed. Dit niet alleen door de aangename temperatuur en temperatuurregeling (verkoelend bij warm en verwarmend bij koud weer) maar ook weer door de drukverdeling, wat erg fijn kan zijn bij gevoelige drukpunten van het lichaam. Denk aan rug, schouder of heupklachten. 

Zelf ben ik een mooi voorbeeld bij slechte doorbloeding in mijn benen,  waardoor ik altijd koude benen en voeten heb. Een elektrische deken werkt bij mij minder goed dan een schapenvacht. Mijn lichaam komt veel sneller op temperatuur en ik ga niet zweten. (Heel fijn dat het vochtregulerend is want ook de overgang kan een vacht doorstaan) Je kan een schapenvacht gewoon zonder laken of hoes in het bed leggen. De lanoline zorgt dat het geen vuil opneemt. Heb je een ouder die incontinent is, maak dan gebruik van een medicinale (link) schapenvacht. Deze heeft een bewerking gehad waardoor deze enkele keren gewassen kan worden. Hier ben ik alsnog niet echt een voorstander van omdat het meestal niet nodig is. Maar mocht er dagelijks urine op komen, gaat het uiteindelijk wel stinken. Wassen kan, maar doe het als het echt niet anders kan en lees de rubriek “Ongelukjes” goed door. 

 

Probeer de vacht!

Wil je samen een schapenvacht uitzoeken?

Maak dan een afspraak om te komen voelen, kijken en beleven. We nemen de tijd om de juiste vacht uit te zoeken, geven uitleg over het onderhoud, tips en advies. Hier zijn we een uur mee bezig, dus hou daar rekening mee